Vurdering af guld

Nyttige tips til, hvordan du selv kan vurdere din “skat”

Hvad kan du selv kigge efter?

Har du gamle guldsmykker liggende i gemmerne?

Du kan altid selv gøre et arbejde for at finde ud af, hvad du egentlig har liggende i skuffen af gamle smykker og hvad det har af værdi.

Nedenfor finder du et par tips til, hvad du selv kan kigge efter.

For guldsmykker:

 • Stemplet 333 betyder 8 karat
 • Stemplet 585 betyder 14 karat
 • Stemplet 750 betyder 18 karat

For sølvsmykker og sølvtøj:

 • Stemplet 830 betyder, at der er 83 % finsølv i materialet

Der findes et andet stempel for 830 sølv, nemlig det tretårnede Københavner-stempel. Man kan desuden, hvis man kigger godt efter, se årstallet for produktionen af effekten, under det tretårnede stempel.

 • Stemplet 925 betyder, at der er 92 % sølv i materialet

Hvis at du selv er i stand til at definere karaten på dine smykker, kan du beregne en pris ud fra vores aktuelle guldpriser.

  Hos Nicuma…

  Det er vigtigt at bemærke, at ikke alt guld og sølv er stemplet. Desuden findes der adskillige andre mærker og stempler udover de tidligere nævnte, som definerer hvor vidt et emne er udført af ædelmetal eller ej.

  Hos Nicuma har vi de senest nye værktøjer og remedier som gør det muligt for os, på bedst mulig vis, at teste dine effekter. På den måde er du altid sikret en reel og fair afregning for dine effekter.

  Vi tester som udgangspunkt vores effekter ved hjælp af nedenstående metoder.

  Test med syre – den mest sikre metode.

  Hos Nicuma tester vi med en type syre, som i daglig tale kaldes for ‘kongevand’. Kongevand er en blanding af saltsyre og salpetersyre og kan være giftigt, hvis ikke man håndterer det korrekt. Betegnelsen ‘kongevand’ stammer fra dennes evne til at opløse ædelmetallernes ‘konge’, nemlig guld.

  Syren findes i tre forskellige opløsninger, herunder 8 karat, 14 karat og 18 karat. Vurderingseksperten vil analysere syrens reaktion med metallet for at definere, om der er tale om ædelmetal eller ej og om legeringen holder den lødighed, som det er stemplet.

  Vi kan hos Nicuma også teste på en mere moderne måde. Dette gøres ved hjælp af røntgen.