Ring 72 30 10 71 – vi er klar ved telefonen alle hverdage kl. 9-17

Ring 72 30 10 71
– vi er klar ved telefonen alle hverdage kl. 9-17

Fortis: rum-urenes lillebror

16. juni 2021

Fortis – uret med store ambitioner

 

Når det kommer til rum-ure, er det altid Omega Speedmaster man tænker på. Det har været på månen, og bliver stadig brugt af astronauter den dag i dag. Men hvis man kigger lidt ud over USAs grænser, ser man at mange andre urmærker har forbindelse til rummet. Af disse er Fortis ubestridt mesteren.

Fortis blev grundlagt af Walter Vogt i 1912, og indgik i 1924 et samarbejde med den engelske opfinder John Harwood – manden der bliver krediteret som opfinder af automatisk ur-optræk. Rolex Oyster Perpetual fra 1930 er en videreudvikling af denne teknologi.

På samme måde som NASA udvalgte Omega til deres partner, valgte Rusland schweiziske Fortis til deres. I 1992 kom Fortis Stratoliner med en tur i kredsløb i et russisk fartøj, og i 1994 blev de valgt til at forsyne alle astronauter med ure til brug på deres missioner.

Deres ”Official Cosmonauts Chronograph” er blevet uddelt til russiske astronauter siden 1994 og indtil 2003. Uret er udstyret med et Lemania 5100, og er på 38 mm – herefter blev det B-42 Official Cosmonaut’s Chronograph, med det nye urværk ETA 7750 astronauterne udstyres med. Skiven blev også opjusteret til 42 mm.

Fortis ure er derfor ikke et sjældent syn på ISS

Vi har ofte Fortis ure til salg til ekstraordinært gode priser i vores webshop. 

Næste generation af Fortis rum-ure

 

Rumlegenderne Speedmaster, Speedmaster X-33, Official Cosmonauts Chronograph og B-42 er ”standard” ure, der er i så god kvalitet at de kan klare rummet.

Fortis nye AMADEE-20 ur er af en helt andet kaliber. I samarbejde med det Østrigske rumprogram er det specifikt udviklet til bemandede missioner til Mars. Det er ikke et ur der er designet til en ting og så brugt til andet (Speedmaster blev oprindeligt udviklet til bil løb, men blev så udvalgt til måne missioner) AMADEE-20 er bygget til Mars-missioner. Se mere om uret her.

 

fortis rumur
fortis amadee 20

Som en hyldest til den ikoniske sætning af Neil Armstrong da han satte fod på månen; “one small step for man, one giant leap for mankind”, er bagsiden af AMADEE-20 indgraveret med Jorden, Månen, Mars og sætningen “THE NEXT GIANT LEAP”.  

Pin It on Pinterest