Ring 72 30 10 71 – vi er klar ved telefonen alle hverdage kl. 9-17

Ring 72 30 10 71
– vi er klar ved telefonen alle hverdage kl. 9-17

22. september 2021

Hvad er forskellen på retro og vintage?

Hvad er forskellen på retro, vintage, antik og genbrug?

Der er ikke en helt skarptrukken linje mellem de forskellige begreber, men generelt kan man dele begreberne op på denne tidslinje.

Dronning Margrete den Førstes bryllupskjole

Dronning Margrete den Førstes bryllupskjole af guld fra omkring 1363 kan vist kun kaldes antik

Antik

Alt der er fra før 1920. Det er for det meste smykker, porcelæn, møbler osv. der har holdt så længe. Men noget tøj har klaret sig igennem tiden.

Som f.eks. Magrethe den Førstes bryllupskjole, som hun ifølge sagnet bar ved sit bryllup i 1363. Dog er der delte meninger om den først blev vævet i 1400 tallet. Uanset var den en del af Sveriges krigsbytte i 1659, da Danmark tabte Skåne, Halland og Blekinge til Sverige.

Vintage

Vintagemode, er ældre genstande der reflekterer den mode der var, da det blev fremstillet. Altså tøj og andre modegenstande fra omkring 1920 – 2000. 

Masser af tøj og genstande blev produceret til at holde, for brug-og-smid-ud kulturen er et relativt nyt fænomen og ofte kommer moden rundt igen.

Retro

Retro er nyt produceret tøj der reflekterer en tidligere mode. Det sker hele tiden, da meget mode ofte kommer igen. Et eksempel er denim jakker. De blev første gang produceret og var på mode, i slutningen af 1800 tallet. De lavede et comeback i 1900 tallet i USA’s vilde vest – deraf navnet cowboy jakker.
I det meste af 90’erne og tidligere 00’er var det også højeste mode. De er her i slut 10’erne/start 20’erne for alvor kommet tilbage. Denim jakken er derfor hvad man vil klassificere som retro.

Genbrug

Genbrug er yngre modegenstande, som har været ejet før. I dag har genbrug fået en lidt negativt klang, og mange (inklusiv os) benytter sig af f.eks. pre-loved. Det kan være nye tasker, ure, sko osv. som man har købt, men måske ikke får brugt så meget som man troede man ville. Derfor sælger man det videre og vupti er det genbrug – eller pre-loved.

Tidsløse klassikere

Der er mange brands der kaster rundt med udtryk som tidsløst og ikonisk. Og der er da også design der står ved. Eksempler er trench coats som den Audrey Hepburn bar i Breakfast at Tiffany’s, den har været fast inventar i kollektionerne fra Burberry i over 100 år. Den ikoniske Bar Jacket fra Dior er også en permanent genganger siden 1947.

At købe tøj ”på mode” er ikke en bæredygtig måde at bruge mode på. Hos Nicuma promoverer vi ikke hvad der er ”in”, fordi vi ved at den mest bæredygtige måde at shoppe på, er at købe mode du vil elske og bruge i årevis. Fast-fashion holdes kun oppe af den evigt skiftende mode, og bidrager til den overdrevne produktion. Pre-loved luxury købt hos Nicuma, er et ret godt bud på en mere bæredygtig mode – for din stil, din pengepung og din planet.

Pin It on Pinterest